Ma este a Google+-on lapozgatva ugrott elém a MuseScore egy bejegyzése.

Ahogy átolvastam a projektnek a weblapját, kiderült, hogy a Wohltemperiertes Klavier kottája bárki számára, innen INGYEN letölthető:
Tovább böngészve megtaláltam egy hasonló projektet (http://www.opengoldbergvariations.org/), ahol a Goldberg variációk volt a „célpont”. A digitális kotta itt van: http://musescore.com/opengoldberg/goldberg-variations#
Ezen az oldalon letölthető az ingyenes pdf verzió, vagy a megrendelhető a nyomtatott példány 14 EUR-ért (de minek az, ha megvan ingyen is???): http://www.grin.com/de/e-book/197040/goldberg-variations
Tovább böngésztem a www.musescore.com weblapján a zongora kották között (kíváncsiságból kicsit összehasonlítottam a fuvola kották kínálatával) találtam egy felhasználót, aki igen aktív feltöltő http://musescore.com/classicman szerintem érdemes itt is szétnézni.
Most visszatérve az induló témához, a crowdsourcing kifejezésről ejtenék még néhány szót. Őszintén megvallva nem értettem pontosan mit is jelent-, mire utalhat ez a kifejezés utánaolvasva ezt találtam a Wikipedián:
„A crowdsourcing során egy szervezet a hagyományos esetben belsőleg, saját dolgozók vagy alvállalkozók által elvégzett feladatokat a szervezettől független személyek nagy csoportjának szervezi ki, jellemzően online formában. Jellemzője, hogy a crowd (angolul tömeg) minden tagja csak egy kis részlettel járul hozzá a teljes feladat elvégzéséhez. Számos altípusa alakult ki, mint a közösségi finanszírozásra alkalmas crowdfounding, vagy a szoftverek tesztelésére alkalmas crowdtesting. Mind üzleti, mind közhasznú, jótékonysági célra vannak példák az alkalmazására.A crowdsourcing a felhős szolgáltatások előretörése mellett az internet egyik legerősebb trendje az elmúlt években.
Most jön a „keringő”!
Vajon bennünk magyar zenészekben, pedagógusokban, tanulókban, zenebarátokban lenne potenciál egy ilyen projekt véghezvitelére?
Szerintem IGEN.
Napjainkban a kollaboratív munka és annak hasznossága egyre jobban előtérbe kerül a pedagógiában is.
Szóval akinek van kedve, ötlete arra, hogy milyen projektbe lenne érdemes belefogni… akkor én már a leendő tömegből itt lennék egy lelkes tagnak!
Ha nem kapok senkitől választ vagy megkeresést, magam fogok ötlettel előállni – és ezt mindenki nyugodtan veheti „fenyegetésnek” :-)))
Nem tudom úgy befejezni a bejegyzés, hogy a fuvolistáknak ne ajánlanék valamit.
A http://www.flutetunes.com/ egy olyan fuvolás oldal, amit első sorban az alapfokon tanítóknak vagy tanulóknak a figyelmébe ajánlok.
2000-nél több!!! ingyen kottát tudunk letölteni, jól strukturált keresővel, pdf, midi vagy mp3 formátumban.
Emellett cikkeket, fogás- és trillatáblázatot, hangológépet vagy üres kottalap letöltőoldalt is találhatunk itt.
Boldog Új Évet, jó böngészést és szép zenei élményeket kívánok Mindenkinek!