Az SZTE Vántus István Zeneművészeti Szakgimnáziummal pályáztunk a Meet and Code által meghirdetett pályázaton és nyertünk 🙂

A rendezvényt sikeresen lebonyolítottuk, igazán nagy sikerrel.

Az előadás prezije

A pályázat tartalma az alábbiakban olvasható:

„A klasszikus zenét tanulók körében a digitális eszközök használata még csak most van elterjedőben, a zenei relevanciájú programozási ismeretek terén pedig még nagyobb a lemaradás.

Projektünkben egy olyan olyan gyakorlati résszel egybekötött előadás megtartását tervezzünk, ahol a tanulók az Európai Unió himnuszának kezdő ütemein keresztül ismerkedhetnek meg a MusicXML programozásával. A prezentációban két szoftver és egy weboldal ingyenes szolgáltatásai kerülnek bemutatásra és a gyakorlati részben a tanulók ezek segítségével készítik el és teszik közzé a saját „himnuszukat”.

A digitális kotta létrehozásához és annak MusicXML formátumban történő exportálásához, a tanulói laptopokra telepített MuseScore ingyenes, magyar nyelvű kottázóprogramot használjuk. Az ebben a programban létrehozott digitális kottát exportáljuk MusicXML formátumba.

A MusicXML programozása, az ingyenesen letölthető és nyílt forráskódú NotePad++ program 7.5.8 verziójával történik. Fontos szempont, hogy a „sima” NotePad-hez képest itt programozási szempontból jól strukturáltan láthatóak a zenei hangok különböző tulajdonságai, így már minimális tudással is gyors programozói sikereket lehet elérni. „