Óriásit lépett előre a MuseScore a 4-es verzióval.

Egy új dimenzióba lépett a program, ami elsősorban a vizualitás szempontjából szembetűnő, de „motorikusan” is sok újdonság vár a régi/új felhasználókra, hogy a továbbfejlesztett hangmintákról ne is beszéljünk (később azért fogok…).

A változások sora már a telepítés módjánál elkezdődik. HUB-osították a telepítést (lásd felső kép jobb oldala). Itt az Apps fül alatt a MuseScore letöltése mellet két másik nagyon „szívemcsücske” is megtatálható, az Audacity és a StaffPad!!! Az Audacity eddig is ingyenes volt, azonban a StaffPad egy fizetős alkalmazás. Utánaolvastam kicsit ennek a bővülésnek és ezen a weboldalon találtam egy sajtóközleményt, mely szerint a StaffPad és további zenei applikációk a MUSE Group tulajdonába kerültek. Hú…

Úgy tűnik, hogy ezzel a lépéssel még nagyobb zenész felhasználói bázis és igényeket kívánnak lefedni. A MUSE weboldaláról átnavigáltam a Musehub-ra és itt folytatódott az áll-leesés. Teljesen ingyen tölthetőek le virtuális hangszerek (hangkészletek) a még „valóságosabb” kottakép megszólaltashoz, effektek (compressor, EQ, chorus, stb.) és effektusok (autó-, repülő-, természet-, stb. zajok). Ezek letöltését az első ábrán látható HUB lebegőmenüből tudjuk menedzselni.

De vissza a MuseScore-hoz. Az alábbi képen jól látszik a szembetűnő külalakbeli változás. Számomra úgy tűnik, hogy még felhasználóbarátabb, talán a kottaírásban még kevésbé járatos felhasználókat jobban segítő felületet hoztak létre. Akik már eddig is használták a programot könnyen és gyorsan át tudnak állni az új felületre, akik most kezdenek bele, azok pedig gördülékenyebben tudnak belevágni az ismerkedésbe. Ezt egyébként a programból is elérhető sok videósegédanyag is támogatja.