Kedves Kollégák, Barátok, leendő Barátok/Kollégák!

Ahogyan azt május 26-án kelt bejegyzésemben előre jeleztem, most elkezdtem.

Elkezdtem „egy olyan weboldal elindítását, ahol ingyenesen letölthető, jogtiszta kottákat szeretnék közzé tenni, nyílt forráskódú vagy ingyenes programokkal is megnyitható formátumban (music xml, mscz, pdf).

Első körben az alapfokú oktatást segítő darabok kerülnek fel kísérettel együtt, de haladóknak szánt befúvó és skálagyakorlatok és etüdök (Köhler, később a többi) is lesznek. A kiindulási alapot az „A 10643-12 azonosító számú Klasszikus hangszeres zenélés megnevezésű szakmai követelménymodul tantárgyai, témakörei” és „Az alapfokú művészetoktatás követelményei és tantervi programja” c. dokumentumok képezik majd.” – eddig az akkori idézet.

Fontos kiegészítés, hogy a jogvédett gyűjtemények (pl.: Jeney: Fuvolaiskolák, Fuvola ABC, stb.) NEM lesznek/lehetnek elérhetőek, DE az ezekben a kottákban megtalálható már nem jogvédett zeneművek igen.

Aki úgy érzi, hogy lenne kedve, ideje, meglévő jogtiszta ingyenes anyagait megosztani másokkal, oktatási célra INGYEN, az kérem írjon nekem a sznoro@gmail.com címre.
Most látni vélem magam előtt, hogy néhány olvasó ennél a résznél lendít egyet a jobb kezével, majd azt a bal kezével könyöknél megtöri…

Természetesen megértem Őket is, azonban bízom a közösség építő és összefogó erejében egy jó cél érdekében (lásd Wohltemperiertes Klavier for free http://musescore.com/opengoldberg/sets/openwtc).

 Kimondva-kimondatlanul egy digitális tananyag-bázis létrehozása a cél.
 Kinek jó ez? – Neked! Nekem! Nekik! Nekünk!
 Miért? – Megvoltam én eddig e nélkül is – mondhatja bárki, teljesen jogosan.
Elolvasva az „Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez” című dokumentumot, a 8 kompetencia és 77 indikátor leírásában többször felmerül a digitális kompetencia kérdése, mely „tudás”, tartalom nélkül csak félkarú óriás. Tudom, hogy van számos külföldi oldal – magam is megosztottam már néhányat – ahol ingyen, vagy nagyon olcsón letölthetünk vagy letöltethetünk növendékeinkkel digitális kottákat, de szerintem fontos lenne egy magyar nyelvű, magyar pedagógusok közreműködésével létrehozott szakmai portál, fórum megalkotása.
Amit tudok adni, az a tárhely, a működő weboldal, meglévő kottáim és az a „hírnév”, hogy minden megosztó neve megjelenik a megosztott tartalom mellett. Ez utóbbi, mint szakmai publikációs tevékenység, később, még jól jöhet 😉

Ide hívok most minden vállalkozó kedvűt!
 





 

Vélemény, hozzászólás?