A Zeneterápiás klub meghívására 2017. május 25-én, az MTA-SZTE Ének-Zene Szakmódszertani Kutatócsoport három tagja – Janurik Márta, Pető Villő és Szabó Norbert – a Budapest Music Centerben, „Tanulás és zene” címmel tartott, egy – három előadásból álló – prezentációt.

Az előadások témái az alábbi fő kérdésekre igyekeztek válaszokat találni/adni:

  • Hogyan tehetnénk az iskolai énekórákat élményszerűbbé?
  • Mit tehetünk azért, hogy az éneklés, az aktív zenélés szeretete a felső tagozatban is megmaradjon?
  • Hogyan kelthetjük fel a klasszikus zene, a jó zene iránti érdeklődést, mit tehetünk azért, hogy ez az érdeklődés meg is maradjon? Miként segíthetik az énekórák gyermekeink fejlődését?
  • Milyen eszközökkel, módszerekkel tehetnénk az énekórákat izgalmasabbá, hogyan szabjuk mindezt a 21. század elvárásainak megfelelően?

A Zeneterápiás Klub házigazdái nevében Ittzés Zsuzsa köszöntötte a közönséget.

Janurik Márta a projekt elméleti hátterét mutatta be a legfrissebb kutatások tükrében és felvázolta a Kutatócsoport módszertani fejlesztéseinek terveit és azok várható (remélt) eredményeit is.

Pető Villő a Kutatócsoport Ritmus-szekciójának munkáját mutatta be. Az eddigi fejlesztéseket úgy prezentálta, hogy a közönséget is bevonta a ritmusjátékokba.

Szabó Norbert a IKT-csoport tagjaként, a résztvevőknek kiosztott táblagépeken, néhány ének-zene és szolfézs órán használható szoftver mellett, a saját fejlesztésű ZENESZIGET alkalmazást mutatta be.