Szokásomhoz híven igyekszem újabbnál-újabb zenei programokat megismerni és nemrégiben több érdekességet is találtam. Ebben a bejegyzésben a ScorCloudról szeretnék néhány szót ejteni.

Először átfutottam a weboldalt. „Kottázóprogram mindenkinek” – olvasható a szlogen a program weblapján, ami nem túl meglepő információ :-). “Like Google Translate for music” – olvashatjuk a továbbiakban. Olyan mint egy zenei Google Fordító. ???

Innentől kezd érdekessé válni a dolog, mert a kottázó programmal nem csak hagyományos módokon (MIDI import, külső MIDI eszköz, virtuális zongora) tudunk kottát létrehozni, hanem a mikrofonon keresztül rögzített zenei anyagot (fütyülve, dúdolva, vagy bármilyen hangszeren játszva) meglepően intelligens pontossággal ismeri föl és konvertálja digitális kotta formátumba.

Az alábbi videót mindenképpen érdemes megnézni.

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=izya_miL2vQ[/embedyt]

Ahogy a program neve is mutatja, nem csak egy offline kottázóprogramról van szó. A scorecloud.com weboldalon létrehozhatunk egy fiókot, amit mobil applikációjukkal vagy asztali gépes szoftverükkel szinkronizálhatunk, de mindhárom platformon van lehetőségünk a kotta létrehozásához szükséges hangfelvétel elkészítésére. Az ingyenes regisztrációval 10 dalt tárolhatunk a cég által biztosított felhőben. Az ingyenesség „ára”, hogy csak vízjeles kottát nyomtathatunk, ami a lap alján van és annyira nem zavaró. Ha nagyobb szabadságra (és több funkcióra) vágyunk, akkor már valamelyik előfizetésből kell választanunk. Két további opció van, havi- vagy éves díj fejében.

 Az összehasonlító táblázat:

FREE PLUS PRO
Havidíj $0 $4.99 / hó $19.99 / hó
Éves díj $0 $49 / év $139 / év
Kottázás mikrofonos forrásból IGEN IGEN IGEN
Kottázás MIDI forrásból * IGEN IGEN IGEN
Manuális hangbevitel IGEN IGEN IGEN
Intuitív kottaszerkesztés IGEN IGEN IGEN
Automata akkord és ismétlés felismerés  * IGEN IGEN IGEN
Eszközön keresztüli szinkronizálás IGEN IGEN IGEN
Dal mentése a felhőbe 10 korlátlan korlátlan
Kotta nyomtatása vízjel IGEN IGEN
Nyomtatás PDF-be * vízjel IGEN IGEN
Import MIDI * IGEN IGEN IGEN
Export MIDI * NEM IGEN IGEN
Export MusicXML * NEM NEM IGEN
Kötegelt MIDI Analízis * NEM NEM IGEN
Dal mentése a Sajátgép-re * NEM NEM IGEN

* A ScoreCoud Studio-ból elérhető funkció