A hagyományos – alapvetően e-könyvek olvasásra fejlesztett – e-olvasók táborában megjelentek a digitális kotta megjelenítésére specializálódó eszközök. Ebben a bejegyzésben egy hamarosan piacra kerülő terméket szeretnék kicsit közelebbről bemutatni, ez pedig a GVIDO 13.3 kétképernyős e-ink kottaolvasó.
 
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=209Y6cspMAA[/embedyt]

 

Nézzük a specifikációt:

Képernyő (Dual Screen): “Mobius”13.3 inch flexibilis e-papír kijelző “Carta e-paper technology” (E Ink Corporation)

Touch Pen (Dual Screen): Elekromágneses indukciós érintőceruza (Wacom Co., Ltd. )

Érintőkapcsoló: Infravörös

Belső memória: 8 GB

Bővítés: microSD, Micro USB

Wifi: 802.11a/b/g/n (2.4GHz/5GHz)

Bluetooth

Beépített lithium-ionos akkumulátor

Méret: 482 X 310 X 6.05 mm

Súly: 660 g

Kiegészítők: GVIDO lapozópedál (kábeles és bábel nélküli használat), Bőrtok (Somes Saddle Co., Ltd.), Ceruza

 

 

Az új Gvido (nevét Guido D’Arezzo után kapta), egy olyan kottamegjelenítő eszköz, amely két 13,3 hüvelykes E Ink Carta képernyőt egy csuklópánttal köt össze, így a készülék úgy használható, mint egy igazi összecsukható papíralapú kotta. Mindkét képernyő felbontása 1200 x 1600, amin van egy WACOM réteg, ami lehetővé teszi, hogy a megjelenített (egyelőre pdf kiterjesztésű) kotta a ceruza segítségével jegyzetekkel ellátható legyen.
A kottákat a 8GB belső memóriában tárolhatjuk, ami az SD kártya foglalatnak köszönhetően további 32 GB-tal megtoldható. Ha már a csatlakozásokról beszélünk, a WIFI segítségével az interneten keresztül új Gvido zeneboltból is tudunk kottákat letölteni (ez a bolt hamarosan megnyit). A Bluetooth csatlakozásnak köszönhetően lehetőség van lapozópedál használatára. Erre a célra Gvido kifejlesztett egy saját pedált, amit Bluetooth vagy USB Micro USB-kábellel is tudunk csatlakoztatni. Az USB kapcsolat főleg akkor lehet hasznos, ha több ilyen eszköz működik egy helyiségben, mert a párhuzamos aktív Bluetooth kapcsolatok esetleg zavarhatják egymást.

A Gvido csak a PDF formátum megjelenítését támogatja, így nem képesek olvasni EPUB vagy bármilyen más e-book formátumú fájlokat.

A Gvido megjelenésének dátuma 2017. szeptember 20.

A Gvido tervezett kiskereskedelmi ára várhatóan 1600$ lesz (kb. 450.000 Ft).